Oud-voetballer en trainer Frank Rijkaard gaat in de pannenkoeken. Samen met zijn zaakwaarnemer Perry Overeem neemt hij een pannenkoekenrestaurant in Utrecht over.

Rijkaard en Overeem leggen 727 duizend euro op tafel voor Ridderhofstad Den Engh in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn, schrijft het AD.

Het landgoed, waar in de 13e eeuw een hoofdburcht stond, is de afgelopen jaren gerenoveerd. In de monumentale boerderij uit de 19e en deels 17e eeuw komt een pannenkoekenrestaurant. Het pand is ook geschikt voor feesten en partijen. De bedrijfsoppervlakte is ongeveer 694 vierkante meter.

Carrière Rijkaard

Rijkaard werd begin vorig jaar ontslagen als bondscoach van Saoedi-Arabië. Hij was anderhalf jaar werkzaam voor de voetbalbond van het Arabische land. Daarvoor was de oud-speler van onder meer Ajax en AC Milan werkzaam als trainer bij Galatasaray, Barcelona en Sparta.

In 2000 zat hij op de bank als coach van het Nederlands elftal tijdens het EK voetbal in Nederland en België. Na de dramatische uitschakeling tegen Italië in de halve finale stapte hij op.

Rijkaard in zaken

Het pannenkoekenrestaurant is niet de eerste investering die Rijkaard doet. In 1995 lanceerde hij het ondergoedmerk Underjeans, dat hij twee jaar later verkocht voor een onbekend bedrag.

De laatste jaren richt Rijkaard zijn pijlen op vastgoed. Zo bezit hij onder meer panden in Den Bosch en Amsterdam.

Rijkaard gaat zelf niet in de keuken staan van het pannenkoekenhuis. De vrouw van zijn zaakwaarnemer ontfermt zich over de bedrijfsvoering, samen met de exploitanten van golfclub Amelisweerd.

Zakelijke fiasco's van voetballers

Voetbalmiljonair Rijkaard is niet de eerste oud-speler die in de horeca zijn geluk beproefd. Clarence Seedorf heeft zijn eigen restaurant in Milaan, genaamd restaurant Seedorf. Aron Winter begon ook een restaurant in het iets minder exotische Lelystad, de ‘Italian Lounge’.

Voetballers in zaken is niet altijd een succesvolle combinatie gebleken. Johan Cruijff is een van de oudste en bekendste voorbeelden. Hij investeerde ooit flink in een Spaanse varkensfokkerij en verloor daardoor 1,3 miljoen gulden.

Generatiegenoot van Cruijff Tsheu La Ling kwam ook flink in de problemen. Verkeerde investeringen en gokschulden overlaadden de grillige aanvaller met een schuld van 800 duizend gulden. Daarna wist hij zich overigens te herpakken. Nu is hij een succesvolle ondernemer.